Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten
Close up heat pump outside home

Warmtepompen

Close up heat pump outside home

Een warmtepomp warmt een huis duurzaam én zonder aardgas op. Wie wil dat nu niet! Dé warmtepomp is de toekomst, met de nieuwe ontwikkelingen en huidige subsidies is het namelijk behoorlijk aantrekkelijk om er één te kopen.

Werking

Een warmtepomp haalt de energie uit lucht, bodem of grondwater en zet dat om in bruikbare energie. Het rendement van een warmtepomp is zeer hoog! Van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp meer dan 5 kWh warmte!

Het stroomverbruik stijgt bij een warmtepomp maar u gebruikt geen gas en de energiekosten worden daardoor maandelijks flink lager. Het is ook goed voor het milieu, want als alle stroom in Nederland duurzaam is gaat de CO2 uitstoot van een volledige warmtepomp installatie naar nul.

Kosten

Prijzen voor een warmtepomp lopen uiteen van € 3.000 – € 35.000. De voordeligste variant is een lucht/lucht warmtepomp en de prijs kan oplopen tot € 35.000 voor een bron/water warmtepomp. Een overzicht van indicatie prijs per soort warmtepomp ziet u hieronder:

Soort warmtepomp

Indicatie prijs, incl. installatiekosten

Lucht-Lucht warmtepomp € 2.000 - € 4.000
Lucht-Water Hybride warmtepomp € 7.000 - € 10.000
Lucht-Water warmtepomp € 10.000 - € 15.000
Bron-Water warmtepomp € 20.000 - € 35.000

Berekening

De enige juiste manier is een transmissie-berekening en een warmwaterbehoefte-berekening. Calor Clima B.V. kan dit voor u berekenen. Daarnaast kan je met vuistregels een redelijke indicatie van de benodigde capaciteit geven.  In bestaande woningen kan elke consument zijn gasverbruik terugvinden op zijn energierekening.

Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing

Wat is het gas-jaarverbruik in m3/jaar? Voor warm tapwater verbruik je per persoon 100m3 (aantal gezinsleden tellen). Als er op gas gekookt wordt mag je hier nog 65m3 vanaf halen. Het resterende gasverbruik deel je dan door 200 en vermenigvuldig dit daarna met een Beta factor van 0,8 tot 1. De warmtepomp heeft dan deze capaciteit nodig bij een buitentemperatuur van -10°C.

Vuistregel vermogensberekening hybride toepassing

Volg de stappen zoals bij all-electric, maar gebruik een vermenigvuldigings Beta factor tussen 0,3 en 0,5 bij een buitentemperatuur van 0°C.

Bij te weinig verwarmingscapaciteit wordt de woning niet goed warm en bij te veel capaciteit werkt de warmtepomp niet optimaal samen met het afgiftesysteem. Calor Clima BV berekent voor u de juiste capaciteit warmtepomp voor uw woning.

Subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE, kunt u vanaf 1 januari 2016 een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Met deze subsidie wordt het erg aantrekkelijk om een warmtepomp te kopen. 

Deze ISDE subsidie bestaat omdat de overheid wil stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Door de subsidie wordt de zogenaamde ‘terugverdientijd’ natuurlijk korter, want de investering wordt kleiner aangezien u hiervan een gedeelte terug krijgt van de overheid. Ook het feit dat de gas prijzen stijgen en de elektra prijzen minder hard stijgen, maakt dat de ‘terugverdientijd’ korter wordt.

De ISDE subsidie is per 1 januari 2020 vervallen voor nieuwbouwwoningen. Er kan wel een lokale subsidie aanwezig zijn in uw gemeente. De ISDE subsidie voor Lucht/Water warmtepompen in bestaande woningen ligt momenteel tussen € 2.500,- tot € 5.600,-.

Soorten warmtepompen

Een warmtepomp haalt warmte op een duurzame manier uit de omgeving en gebruikt deze warmte voor het verwarmen van een ruimte en/of warm water. Er zijn verschillende soorten warmtepompen met allemaal een verschillende werking en prijs. 

Lucht-Lucht warmtepomp

De lucht-lucht warmtepomp (airconditioning) haalt de warmte uit de buitenlucht. De lucht-lucht warmtepomp kan via ingeblazen warme lucht uw woning of pand verwarmen. De lucht-lucht warmtepomp is, onder andere door de lage apparatuur- en installatiekosten, een van de goedkoopste warmtepompen. 

Air conditioning decoration interior
Lucht-Water Hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een gasketel. De hybride warmtepomp wordt gebruikt voor woningen waar overstappen naar een all-electric lucht-water warmtepomp systeem nog niet mogelijk is.

De hybride warmtepomp gebruikt buitenlucht als bron, maar schakelt op koudere dagen, wanneer er een hogere watertemperatuur wordt gevraagd automatisch over op de gasketel. 

Close up heat pump outside home
Lucht-Water warmtepomp

Ook de lucht-water warmtepomp gebruikt de buitenlucht als warmtebron. Deze warmte wordt overgebracht naar water en daarmee kan via vloerverwarming, radiatoren of ventilator convectoren de woning of bedrijfspand verwarmt worden of warm tapwater gemaakt worden. 

De lucht-water warmtepomp heeft als voordeel dat er geen boringen nodig zijn voor de installatie van de warmtepomp. Hierdoor blijven de installatiekosten relatief laag.  Ook is er geen vergunning nodig, zoals bij een bron-water warmtepomp.

Bron-Water warmtepomp

Een bron-water warmtepomp haalt warmte uit de grond. Deze warmte wordt ook overgebracht naar water, zodat de woning of bedrijfspand verwarmt kunnen worden en er warm tapwater gemaakt kan worden. Tegenwoordig is er een vergunningsplicht en dient er voor energiebalans in de bron gezorgd te worden.

De installatiekosten zijn hoog en samen met de vergunningsplicht maakt het dit systeem niet interessant voor individuele woningen. Voor collectieve bouw wordt er wel vaak voor dit systeem gekozen.

3

Terugverdientijd

Nederland is klaar voor de transitie van de cv-ketel naar de warmtepomp. Of je ervoor kiest om nu over te stappen naar een gasloos huis of pas in een latere fase, besef wel alvast dat heel Nederland in de toekomst moet stoppen met aardgas. Dus mocht jouw cv-ketel binnenkort aan vervanging toe zijn, dan is het absoluut het overwegen waard om deze te vervangen door een warmtepomp. 

Een lucht-lucht of een lucht-water warmtepomp verdient zich met hoge gasprijzen al binnen 2 jaar terug. Met normale gasprijzen zal de terugverdientijd ongeveer 7 jaar zijn. Calor Clima B.V. kan voor uw situatie op maat uitrekenen wat de terugverdientijd voor de aangeboden warmtepomp installatie zal zijn.

Zonnepanelen

Calor Clima B.V. kan voor u ook de zonnepanelen installatie verzorgen. Ook kan Calor Clima B.V. berekenen hoeveel zonnepalen er nodig zijn om de benodigde stroom voor de warmtepomp te voorzien.

Warmtepompboiler

De bereiding van warm sanitair tapwater vraagt een behoorlijke hoeveelheid energie. Soms is voor uw woning een warmtepomp nog niet zinvol, omdat de woning niet voldoende is geïsoleerd of dat het afgifte systeem aanpassen te veel kosten geeft. In deze gevallen kan een warmtepompboiler een zinnige toevoeging zijn.

Het gasverbruik voor sanitair tapwater valt dan weg bij het verbruik van de CV-ketel en wordt via de warmtepompboiler energiezuiniger en via elektriciteit verzorgt. In combinatie met zonnepanelen is dit helemaal een ideale combinatie om de energiekosten omlaag te brengen. De investeringskosten van een warmtepompboiler zijn laag en de terugverdien tijd is kort.

Young engineer adjusting autonomous heating

Technische info en Installatie tips

Voor het perfect functioneren van een warmtepomp is een goed systeemontwerp en een juiste inregeling van de warmtepomp en zeker ook het waterzijdige gedeelte noodzakelijk. In de praktijk worden er veel warmtepompen geplaatst zonder dat de installatie waterzijdig wordt nagekeken en ingeregeld.

Dit kan grote problemen geven voor het rendement van de warmtepomp en het niet warm worden van de ruimtes. Calor Clima BV heeft de kennis in huis om het juiste systeem ontwerp voor uw woning of bedrijfspand te berekenen en ook het waterzijdig inregelen wordt standaard bij elke installatie gedaan. Bij een juist werkende warmtepomp zijn de energiekosten laag en bij een juiste waterzijdige inregeling zullen de ruimtes heerlijk warm worden.

Air conditioner white wall room interior background

Waar kunnen wij u mee helpen?

Offerte aanvragen
contact

Veel Gestelde Vragen

Kan ik een warmtepomp aansluiten op mijn bestaande radiatoren?

Hoe lager de afgiftetemperatuur, hoe beter het rendement. Je warmtepomp aansluiten op vloerverwarming is dus in principe altijd beter dan op radiatoren. Maar als je je warmtepomp wil aansluiten op bestaande radiatoren, hangt de mogelijkheid af van een aantal factoren zoals de afgiftetemperatuur van de warmtepomp, de dimensionering van de radiatoren, de diameter van de leidingen en de isolatiegraad van je woning. 

Bij twijfel kan je een eenvoudige test doen, indien je de maximale afgiftetemperatuur van de beoogde warmtepomp kent. Laat op een koude dag de verwarming in je woning afkoelen, verlaag de temperatuur van je ketel tot de afgiftetemperatuur van de gewenste warmtepomp, zet de verwarming weer aan en draai de radiatoren open. Wordt je woning voldoende warm, dan is de warmtepomp geschikt voor uw radiatoren. Indien niet, moet je overwegen om je huis extra te isoleren en/of andere radiatoren of convectoren te installeren of – bij een uitgebreide renovatie – te kiezen voor vloerverwarming. 

Moet ik mijn warmtepomp vaak laten onderhouden?

Om het rendement van uw warmtepomp optimaal te houden is, is een regelmatige controle wenselijk. Je kan hiervoor een onderhoudscontract afsluiten met Calor Clima BV.

Een warmtepomp is weliswaar onderhoudsvriendelijker dan verwarmingssystemen op gas of stookolie omdat er geen verbranding aan te pas komt en dus minder onderhevig is aan onderhoud. Niettemin is het raadzaam om ook je warmtepomp om de twee jaar te laten controleren.

Kan ik mijn warmtepomp combineren met zonne-energie?

De compressor van een warmtepomp werkt op elektriciteit. Indien je die elektriciteit zelf produceert met zonnepanelen kan je een C02-vrije installatie realiseren.

Mits installatie van een aangepast buffervat kan je de warmtepomp ook combineren met thermische zonnecollectoren (zonneboiler), om zo je woning en sanitair water te verwarmen. Op die manier maak je optimaal gebruik van hernieuwbare energie.

Kan ik mijn sanitair water verwarmen met een warmtepomp?

De meeste installaties zijn geschikt om zowel ruimtes te verwarmen als om er sanitair water mee te produceren.

Je kan echter ook een waterpompboiler installeren enkel voor sanitair water. Deze maakt gebruik van de restwarmte in onverwarmde ruimtes of de afgevoerde warme lucht van het mechanische ventilatiesysteem.

Wat is SCOP?

SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) is een coëfficiënt die de prestaties van je warmtepomp uitdrukt. Het is de verhouding tussen de door de warmtepomp geproduceerde energie en het elektriciteitsverbruik van de compressor van de warmtepomp. Een warmtepomp die een SCOP 4 heeft, produceert dus 4 kWh warmte bij een verbruik van 1 kWh elektriciteit.

De SCOP-waarde voor Nederland wordt bepaalt op de historische waarden van de buitentemperatuur per uur voor het gehele jaar. Hiermee wordt er een nauwkeurige inschatting gegeven van het te verwachte energieverbruik.

Maakt de warmtepomp geluid?

Per 1 april 2021 zijn er nieuwe geluidseisen gesteld aan (nieuw te plaatsen) buiten opgestelde installaties voor warmte- of koude opwekking.  Het gaat hierbij om warmtepompen en airco's die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 45 dB(A) geluid veroorzaken bij de buren.

Het meetpunt voor de geluidsdruk is de erfgrens. De geluidsdruk mag op de erfgrens overdag (van 07:00 tot 19:00) niet hoger zijn dan 45dB(A), gemeten bij maximaal vermogen van de warmtepomp. In de nacht (van 19:00 tot 07:00) moet de geluidsdruk lager zijn, maximaal 40 dB(A). In de nacht wordt de geluidsdruk gemeten als de warmtepomp draait in de ‘stille modus’.

De door Calor Clima BV aangeboden Midea Warmtepompen zijn de stilste van de markt! Met op 1 meter afstand gemeten geluidniveaus van 44 dB(A) (model 4 kW) t/m 54 dB(A) (model 16 kW) is deze regelgeving zelden een probleem. Zelfs het model 16 kW geeft op slechts 3 meter afstand nog maar een geluidsniveau van 44 dB(A).

Heb ik een vergunning nodig voor mijn warmtepomp?

Voor een lucht/water warmtepomp heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monument of in een beschermd stadsgezicht woont of wanneer de buitenunit van de warmtepomp zeer goed zichtbaar is voor de omgeving. 

Voor een bodem/water warmtepomp is wel altijd een vergunning nodig voor het boren van de bodembron. Vul de vragen in op www.omgevingsloket.nl om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt.

Kan ik subsidies en leningen krijgen?

Kijk voor een actueel overzicht van de beschikbare subsidies op www.energiesubsidiewijzer.nl  Hier vind je ook leningen voor energiebesparende maatregelen, zoals de Energiebespaarlening.

Op de ISDE lijst op www.rvo.nl/isde vind je de ISDE subsidie op de warmtepomp voor bestaande woningen of bedrijfspanden.

Buitenunit.3

Producten

LEES MEER

Contact opnemen

Voor vragen, offertes en bestellingen kunt u altijd contact met ons opnemen.

Verzoek

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

De installateur voor Warmtepompen, Airconditioning en Ventilatie voor Midden Nederland!

Calor Clima B.V.

Plantijnweg 14b
4104 BB  CULEMBORG

info@calorclima.nl

Certificaat BRL 100 BLR 200 Calor Clima Culemborg

Calor Clima BV is BRL100 en BRL200 gecertificeerd

© Calor Clima 2023 

Algemene voorwaarden

Delen