De enige juiste manier is een transmissie-berekening en een warmwaterbehoefte-berekening. Calor Clima B.V. kan dit voor u berekenen. Daarnaast kan je met vuistregels een redelijke indicatie van de benodigde capaciteit geven. In bestaande woningen kan elke consument zijn gasverbruik terugvinden op zijn energierekening.
Vuistregel vermogensberekening all-electric-toepassing
Wat is het gas-jaarverbruik in m3/jaar? Voor warm tapwater verbruik je per persoon 100m3 (aantal gezinsleden tellen). Als er op gas gekookt wordt mag je hier nog 65m3 vanaf halen. Het resterende gasverbruik deel je dan door 200 en vermenigvuldig dit daarna met een Beta factor van 0,8 tot 1. De warmtepomp heeft dan deze capaciteit nodig bij een buitentemperatuur van -10°C.
Vuistregel vermogensberekening hybride toepassing
Volg de stappen zoals bij all-electric, maar gebruik een vermenigvuldigings Beta factor tussen 0,3 en 0,5 bij een buitentemperatuur van 0°C.
Bij te weinig verwarmingscapaciteit wordt de woning niet goed warm en bij te veel capaciteit werkt de warmtepomp niet optimaal samen met het afgiftesysteem. Calor Clima BV berekent voor u de juiste capaciteit warmtepomp voor uw woning.
Met de Investeringssubsidie duurzame energie, afgekort ISDE, kunt u vanaf 1 januari 2016 een subsidie krijgen voor de aanschaf van een warmtepomp. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. Met deze subsidie wordt het erg aantrekkelijk om een warmtepomp te kopen.
Deze ISDE subsidie bestaat omdat de overheid wil stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Door de subsidie wordt de zogenaamde ‘terugverdientijd’ natuurlijk korter, want de investering wordt kleiner aangezien u hiervan een gedeelte terug krijgt van de overheid. Ook het feit dat de gas prijzen stijgen en de elektra prijzen minder hard stijgen, maakt dat de ‘terugverdientijd’ korter wordt.
De ISDE subsidie is per 1 januari 2020 vervallen voor nieuwbouwwoningen. Er kan wel een lokale subsidie aanwezig zijn in uw gemeente. De ISDE subsidie voor Lucht/Water warmtepompen in bestaande woningen ligt momenteel tussen € 2.500,- tot € 5.600,-.