Deze website gebruikt cookies. Door gebruik te maken van deze website, geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies.

Sluiten

Slechts 55 procent kantoren heeft verplichte Energielabel C

16-01-2023

Sinds 1 januari van dit jaar moeten de meeste kantoorgebouwen Energielabel C of beter hebben, anders mogen ze niet meer als kantoor worden gebruikt. Het Kadaster heeft uitgezocht hoeveel kantoren aan deze eis voldoen, en dus ook bij hoeveel dat niet het geval is.

Energielabel C blog

Label C of beter

Op de website van RVO staat dat 55 procent van de kantoren in Nederland op dit moment energielabel C of beter heeft. 10 procent van de kantoren heeft energielabel D of slechter en 35 procent heeft geen energielabel. Uit het onderzoeksrapport van het Kadaster, waarop dit is gebaseerd, blijkt dat het om indicatieve cijfers gaat.

Zeer waarschijnlijk label C-plichtig

Uit onderzoek blijkt dat van de 137.500 kantooradressen er 65.000 zeer waarschijnlijk label C-plichtig zijn en bijna 28.000 vermoedelijk. Opgeteld schat RVO dus dat voor 93.000 kantoren de label C-plicht geldt. Voor 44.500 kantooradressen geldt dat ze volgens inschatting van RVO geen label C-verplichting hebben. 

Toezicht en handhaving

Gemeenten moeten in samenwerking met de Omgevingsdienst toezien op de labelverplichting. De eigenaar is verantwoordelijk voor het verduurzamen van het kantoorgebouw, zodat het een energielabel C of beter krijgt. Ook de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft een rol in het toezicht; deze dienst controleert op de aanwezigheid van een geldig energielabel bij verkoop en verhuur van utiliteitsgebouwen, zoals kantoren en winkels. Eigenaren die geen energielabel hebben geregistreerd, lopen de kans om een boete of een last onder dwangsom opgelegd te krijgen.

De installateur voor Warmtepompen, Airconditioning en Ventilatie voor Midden Nederland!

Calor Clima B.V.

Plantijnweg 14
4104 BB  CULEMBORG

info@calorclima.nl

Certificaat BRL 100 BLR 200 Calor Clima Culemborg

Calor Clima BV is BRL100 en BRL200 gecertificeerd